Veiligheidsregio Kennemerland is een samenwerkingsorganisatie die bestaat uit Ambulance, Brandweer Kennemerland, GGD Kennemerland, Crisisbeheersing Kennemerland en Veilig Thuis. Doordat de hulpdiensten samen trainen en oefenen bereiden we ons voor op grote incidenten.
Brandweer Kennemerland
Brandweer Kennemerland: het voorkomen en bestrijden van brand en het helpen en redden van mens en dier
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een goede brandweerzorg. Zij werken daarin regionaal samen. Brandweer Kennemerland voert in Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) de brandweerzorg uit voor 9 gemeenten.
Lees verder
Brandweerposten
Er zijn 19 brandweerposten in onze regio. Vanaf sommige posten rukken vrijwilligers uit die eerst vanaf hun werkplek of huis naar de post komen, op andere posten zijn brandweermensen al aanwezig (beroepsposten). Het bestuur van de VRK bepaalt hoe de incidentbestrijding in Kennemerland is ingericht. Dat doet het bestuur aan de hand van een ‘dekkingsplan’, dat iedere vier jaar wordt vastgesteld. Gemeenteraden worden bij dit plan betrokken.
Vakteams
Naast brandbestrijding vanaf de posten kent brandweer Kennemerland ook verschillende vakteams, die zich bijv. intern bezig houden met logistiek, opleiden, techniek, inkoop. Ook zijn er teams die verantwoordelijk zijn voor adviezen aan bedrijven en gemeenten, en voor voorlichting aan burgers.
Brandpreventie en -bestrijding
Brandweer Kennemerland werkt continu aan het verminderen van het aantal branden in Kennemerland. Bij de bestrijding van branden en andere calamiteiten is het doel de schade en slachtoffers zoveel mogelijk te beperken. Voorkomen van die schade is het doel van advisering en voorlichting. De brandweer levert snelle en vakbekwame zorg en werkt er actief aan om inwoners en bedrijven ervan te doordringen dat zij veel zelf kunnen doen aan brandveiligheid.
Meer weten? Kijk op: Kennemerland – Brandweer
Brandweer


-
Alarmeringen
Alarmeringen zijn alle soorten automatische alarmen van detectiesystemen zoals brandinstallaties of automatische gasmeldingen die bij de meldkamer binnen komen.1200+ 1.8 % -
Branden
Branden zijn alle incidenten waarbij het primair om brand gaat of waarbij een explosie heeft plaatsgevonden met brand als effect.1374- 2.8 % -
Dienstverlening
Bijvoorbeeld hulp bij reanimatie, wateroverlast, redden van dieren in nood zoals een kat uit de boom.2248+ 115.1 % -
Ongevallen
442- 23.7 %
Brandveilig leven: voorlichting, controles en adviezen
Naast het blussen van branden heeft Brandweer Kennemerland ook vakteams. Deze teams zorgen bijvoorbeeld voor logistiek, opleiding, techniek en inkoop. Er zijn ook teams die advies geven aan bedrijven en gemeenten en voorlichting aan inwoners.
Lees verder
Brand voorkomen en bestrijden
Brandweer Kennemerland werkt altijd aan het verminderen van het aantal branden. Bij branden en andere noodsituaties proberen we schade en slachtoffers te beperken. We geven advies en voorlichting om schade te voorkomen. De brandweer zorgt voor snelle en goede hulp en leert inwoners en bedrijven wat ze zelf kunnen doen voor brandveiligheid.
Meer weten? Kijk op: Kennemerland – Brandweer
Preventie


-
WoninginspectiesVorig jaar: 1036 / Dit jaar: 3714
-
Rookmelders geplaatstVorig jaar: 794 / Dit jaar: 770
-
Preventie en veiligheidsadviezenVorig jaar: 794 / Dit jaar: 1577
-
Schoolbezoeken en voorlichtingVorig jaar: 173 / Dit jaar: 194
-
PreventiecontrolesVorig jaar: 1640 / Dit jaar: 1244
-
Verstuurde zelfcontroles bedrijvenVorig jaar: 1727 / Dit jaar: 1727
Ambulance
GGD Kennemerland is een van de drie ambulancediensten in de regio.
GGD Kennemerland is een van de drie ambulancediensten die zorgen voor ambulancevervoer in Kennemerland. De drie ambulancediensten werken samen in een coöperatieve vereniging, met de naam Regionale Ambulancevoorziening Kennemerland. Het ambulancevervoer wordt betaald door de zorgverzekeraars.
pi graph
GGD
GGD Kennemerland zorgt voor gezonde mensen in de regio Kennemerland. Ons motto is voorkomen is beter dan genezen.
Het is onze taak om de gezondheid van de inwoners in Kennemerland te beschermen, te bewaken en te bevorderen. Dit heet publieke gezondheidszorg.
Lees verder
GGD in Kennemerland wordt aangestuurd door de bestuurscommissie Publieke Gezondheid en Maatschappelijke Zorg van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Daarin zitten de wethouders Volksgezondheid van de 9 Kennemerlandse gemeenten.
Op allerlei manieren draagt GGD Kennemerland bij aan de gezondheid van de inwoners in Kennemerland. Er zijn drie organisatie onderdelen:
- Preventie, Advies en Crisis (PAC)
De taken van deze eenheid zijn zeer divers en lopen uiteen van medische milieukunde tot forensische geneeskunde, van seksuele gezondheid tot het monitoren van de gezondheid van de inwoners. En van maatschappelijke zorg tot infectieziektebestrijding.
GHOR Kennemerland
Een belangrijke taak is ook het bevorderen van de vakbekwaamheid en samenwerking van alle bedrijven en organisaties in de acute en niet-acute zorg, ter voorbereiding op het moment dat er een crisis is. Dat is de taak van medewerkers van GHOR Kennemerland. GHOR staat voor: Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio. - Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
JGZ biedt preventieve gezondheidszorg aan alle kinderen in de schoolgaande leeftijd (4-18 jaar) en daarnaast aan alle zuigelingen en peuters in de Haarlemmermeer. De ontwikkeling en opvoeding van kinderen worden gemonitord en zo nodig ondersteunt JGZ het gezin. JGZ begeleidt mbo studenten ten aanzien van schoolziekteverzuim. In Haarlemmermeer ondersteunt JGZ (kwetsbare) zwangeren middels Stevig Ouderschap en Prenataal huisbezoek en wordt aan alle zwangeren de maternale kinkhoest aangeboden. Bij het project Nu Niet Zwanger trainen de coördinatoren Nu Niet Zwanger in Kennemerland alle professionals die in aanraking komen met kwetsbare mensen. - Ambulancezorg (AZ)
GGD Kennemerland is een van de drie ambulancediensten die zorgen voor ambulancevervoer in Kennemerland. De drie ambulancediensten werken samen in een coöperatieve vereniging, met de naam Regionale Ambulancevoorziening Kennemerland. Het ambulancevervoer wordt betaald door de zorgverzekeraars.
Meer weten? Kijk op: GGD Kennemerland
Vaccinaties


-
Bewaken
-
Onderzoeken
-
1GezondheidsmonitorsRuim 8900 inwoners namen deel aan de Gezondheidsmonitor Jeugd
-
28OnderzoeksrapportenBijvoorbeeld de gemeenterapporten van de ‘Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen’ en de factsheet ‘Rondkomen en gezondheid in Kennemerland’.
-
-
Gezonde leefomgeving
-
312Advies op vragen gezonde leefomgeving
-
10Inzet Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen
-
-
Toezicht kinderopvang
-
656Inspecties kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang
-
253Inspecties gastouders en gastouderbureaus
-
-
Technische Hygiënezorg
-
25Inspecties opvanglocaties COA en Oekraïners
-
173Inspecties Scheepvaart
-
53Inspecties tattoo en piercing shops, seksbedrijven
-
16Inspecties coffeeshops
-
13Hygiëneadvies bij evenementen
-
-
-
Bevorderen
-
Gezondheidsprojecten en adviezen aan scholen
-
100Gezondheidsprojecten en adviezen aan scholen
-
-
Jeugdgezondheidszorg consultatiebureau 0-4 jaar Haarlemmermeer
-
38192Contactmomenten Consultatiebureau 0-4 jaar Haarlemmermeer
-
97Gezinnen ‘Stevig Ouderschap’ 0-4 jaar Haarlemmermeer
-
-
Jeugdgezondheidszorg Contactmomenten 4-18 jarigen:
-
103543Contactmomenten 4-18 jarigen
-
-
Jeugdgezondheidszorg basisschool en voortgezet onderwijs
-
5317Preventief onderzoek bij 5-jarigen basisschool
-
5775Preventief onderzoek groep 7 basisschool
-
5205Preventief onderzoek klas 2 voortgezet onderwijs
-
2316Preventief onderzoek klas 4 voortgezet onderwijs
-
-
Maatschappelijke zorg
-
2000Contactmomenten Meldpunt Zorg en OverlastKijk voor het doen van een melding op: Meldpunt Zorg en Overlast als je je zorgen maakt over iemand die hulp nodig heeft maar dit niet wil.
-
991Brede Centrale Toegang (BCT); nieuwe dakloze cliëntenFysiek loket in Haarlem, voor mensen die dakloos zijn of dreigen te worden.
-
659Zorgcoördinatie; begeleiding cliëntenRicht zich op cliënten uit Midden-Kennemerland en Haarlemmermeer die niet zelf om hulp vragen of deze uit de weg gaan, terwijl ze deze hard nodig hebben.
-
189Hygiënisch Woningtoezicht; Begeleiding cliëntenInspecties en begeleiding bij sterk vervuilde woningen.
-
-
-
Beschermen
-
Rijksvaccinatieprogramma: vaccinatiegraad
-
90 %Baby’s
-
87 %Bof Mazelen Rodehond (BMR) bij 9-jarigen
-
66 %Maternale kinkhoest voor zwangeren
-
67 %HPV
-
-
Infectieziektebestrijding en seksuele gezondheid
-
4999Reizigers consulten
-
4367Seksuele gezondheid consulten
-
535BCG vaccinatie (TBC)Deze vaccinatie wordt alleen verstrekt aan kinderen jonger dan 12 waarvan een ouder afkomstig is uit een land waar TBC veel voorkomt.
-
3733TBC screening
-
94225Corona vaccinaties
-
1121Corona testen
-
9804Corona klantcontactcentrum (KCC)
-
-
-
Informatie en rapporten
GHOR
GHOR Kennemerland coördineert de geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen, rampen en crises.
Als er in de regio Kennemerland een ramp of groot ongeluk gebeurt, coördineert de Geneeskundige Hulverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) hierbij de medische hulp. De GHOR zorgt ervoor dat de verschillende hulpdiensten, zorginstellingen en organisaties goed samenwerken.
Lees verder
Voorkomen van rampen en crises
We bereiden ons voor op rampen en crises en werken aan het voorkomen en bestrijden ervan. Dit doen we door plannen en afspraken te maken en door te trainen en te oefenen op crisissituaties. Daarnaast adviseren we gemeenten en andere organisaties in de regio Kennemerland over zorg- en medische risico's. Bijvoorbeeld bij grote evenementen of bij de bouw van een nieuwe woonwijk.
Bestrijden van rampen en crises
Gebeurt er een ramp of groot ongeluk, dan is het beperken van het aantal slachtoffers en negatieve effecten op de gezondheid ons belangrijkste doel. Daarnaast zorgen we ervoor dat mensen zo min mogelijk van de ramp merken. Ook is het belangrijk dat de normale zorg door gaat of zo snel mogelijk weer op het normale niveau is.
Samenwerken
We werken veel samen met ambulancediensten, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere hulpdiensten in de regio zoals de politie en brandweer.
Opleidingen

-
Opleidingen
48+ 300 % -
Training
37- 2.6 % -
Oefeningen
42- 6.7 % -
Netwerkbijeenkomsten en lezingen
16- 51.5 %
Crisisbeheersing
Bij een crisis, ramp of groot incident komt de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Kennemerland in actie.
Hulpdiensten en andere organisaties zijn dan zichtbaar op straat en achter de schermen aan het werk. Bijvoorbeeld bij een grote brand met veel rook in een fabriek, een vliegtuigongeval, een uitbraak van een infectieziekte of langdurige uitval van gas en stroom door een cyberaanval. De mensen die in de crisisorganisatie werken zijn door opleiding, training en oefening voorbereid om op te treden bij crisissituaties en inwoners te beschermen tegen bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s.
Lees verder
Optreden tijdens een crisis
Optreden tijdens een acute crisis of om te voorkomen dat ‘iets’ een ramp of crisis wordt, doe je niet zo maar. Daarvoor is veel voorbereiding, kennis en samenwerking tussen organisaties nodig. Dat is het dagelijks werk van Crisisbeheersing Kennemerland. Dit organisatieonderdeel van de Veiligheidsregio Kennemerland zorgt voor: analyses en adviezen om daarmee voorbereid te zijn op bekende en minder bekende toekomstige risico’s en trends; maakt ‘risicoprofielen’, rampen- en crisisplannen; zorgt voor (gezamenlijke) trainingen en oefeningen en voor onderzoeken en evaluaties zodat we van onze ervaringen leren.
Vastgelegd in plannen
Veel is vastgelegd in plannen. Het regionaal risicoprofiel en het regionaal beleidsplan crisisbeheersing zijn zo belangrijk omdat hiervan het beleid, (het werk dat we doen en de samenwerking met alle partners) is afgeleid. Dit profiel en dit beleidsplan zijn documenten waarover alle gemeenteraden in Kennemerland worden geraadpleegd.
Meer weten? Kijk op Risico’s in de regio (vrk.nl)
of ga naar: Regionaal Risicoprofiel Kennemerland
paralllax
Grote incidenten
Welke risico's zijn er in de regio Kennemerland?
Uitval van gas, water, stroom, uitbraak van besmettelijke ziekten, extreem weer, een cyberaanval of een aanslag vormen, als ze zich voordoen, een risico voor de meer dan een half miljoen inwoners onze Veiligheidsregio. Zakelijke dienstverlening, (zware) industrie, snel, vaar- en spoorwegen, stations, zee- en luchthaven komen in een gebied met kust, duin en natuur samen. Tegelijk zorgen internationale evenementen en diverse badplaatsen voor veel bezoekers. Klik op de lees meer button en lees hoe we ons door samenwerking voorbereiden op deze en andere risico’s.
Lees verder
De belangrijkste en meeste risico’s in onze regio
De belangrijkste en meeste risico’s in onze regio kennen we, denk aan (natuur)branden, explosies, uitval van gas en stroom of extreem weer. Daarvoor hebben we rampen-, calamiteitenplannen en communicatieboodschappen voor inwoners klaarliggen voor het geval dat. Maar we bereiden ons ook voor op crises die we niet kennen of die nog nooit zijn gebeurd. De mogelijke rampen en crises zetten we in scène en gaan we trainen en oefenen. Dat begint bijvoorbeeld bij een 112 melding op de meldkamer en de inzet van brandweer- ambulance en politieauto’s en eindigt met het opvangen van slachtoffers. We besteden in de leer- en oefenprogramma’s vooral aandacht aan de samenwerking met gemeenten, bestuurders en veel partners zoals de Koninklijke Marechaussee, politie, waterschappen, gas- en elektriciteitsbedrijven, Schiphol, Tata Steel en ziekenhuizen. We checken dan of wat we van tevoren hebben bedacht in de praktijk écht werkt. Nieuwe inzichten en ervaringen gebruiken we natuurlijk om de beheersing van crises te verbeteren. Het meeste leren we van echte rampen en crises, zoals bij Covid 19.
Wil je weten wat de grootste risico’s in onze regio zijn, kijk dan op Risico’s in de regio (vrk.nl)
Net als wij kun jij je ook voorbereiden op een noodsituatie of crisis. Hoe? Kijk op Wat te doen bij… (vrk.nl)
Samen voorbereid door trainen, opleiden en oefenen.


-
Opleidingen
18- 35.7 % -
Trainingen
13- 59.4 % -
Oefeningen
11+ 83.3 % -
Netwerkbijeenkomsten
3- 62.5 %
Veilig Thuis
Veilig Thuis Kennemerland is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio.
Veilig Thuis is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor vragen en advies of het doen van meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. We zijn er voor inwoners, maar ook voor professionals zoals vertrouwenspersonen op scholen, artsen, fysiotherapeuten en verloskundigen.
Lees verder 0800-2000
Geweld achter de voordeur is niet acceptabel
Geweld achter de voordeur is niet acceptabel. Als advies- en meldpunt doet Veilig Thuis Kennemerland er alles aan om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen en te stoppen. We vervullen daarbij een sleutelrol in de regio. Veilig Thuis hanteert geen leeftijdsgrens; wij zijn er voor 0 tot 100+ jarigen. Wij komen in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid van kinderen in de thuissituatie (elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is) en bij zorg over de veiligheid binnen gezinnen. Het kan gaan om gezinnen met kinderen, (ex)partnergeweld en ouderenmishandeling.
Bij melding van acute of structurele onveiligheid ondernemen we actie, doen onderzoek en stellen voorwaarden, waarna we overdragen naar passende zorg. Vervolgens monitoren wij of het binnen die gezinnen veilig(er) wordt. Veilig Thuis Kennemerland is per 1 januari 2020 onderdeel van Veiligheidsregio Kennemerland (VRK).
Meer weten? Kijk op Veilig Thuis Kennemerland
Advies


Veiligheidsregio
Wij werken samen om onze regio zo gezond en veilig mogelijk te houden.
Werken bij de VRK is afwisselend en uitdagend. We hebben verschillende functies, van brandweerprofessionals en GGD-artsen tot allerlei ondersteunende medewerkers.
Lees verder
Wat hebben al onze functies gemeen?
Samenwerken! Met als doel: onze regio zo gezond en veilig mogelijk houden.
Doe jij met ons mee?
Kijk snel bij onze vacatures. Staat je droombaan er nu niet bij? Meld je dan aan voor een vacature-alert.
Bekijk hier onze vacatures
Interesse in werken bij VRK? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 023 - 515 9500 of mail naar P&O@vrk.nl.
stats
-
345Brandweer Repressief en Vakteams
-
367Vrijwillige Brandweer
-
357GGD
-
85Ambulancemedewerkers
-
38Crisisbeheersing
-
42Meldkamer (Brandweer en Ambulance)
-
112Medewerkers ondersteunende afdelingen
-
97Medewerkers Veilig Thuis
-
16Stagiaires
-
2Directeuren
-
53%Mannen
-
47%Vrouwen




Onze regio
De regio bestaat uit de gemeenten: 9 Gemeenten, 561.000 inwoners.